lauantai 5. marraskuuta 2011

[ 105 - Ruokinnalla tuloksiin(ko)? ]

Mulla on jatkuva tarve tutustua erilaisiin ruokintamenetelmiin, teoksiin ja hevosen tarpeisiin. Pyrin kokoajan parantamaan Raden ruokintaa ja takamaan kaikkien tärkeiden vitamiinien,hivenaineiden,kivennäisten,proteiinien,jatiesminkämuun saannin. Tätä ei pidä ymmärtää väärin, en ole joka päivä vaihtamassa peacemakerista kauraan ja kaurasta builderiin.

Tavoitteenani on saada pieniä muutoksia tekemällä täydellinen päivittäisannos hevoselleni. Ruokinta on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin edeltäjistä, mikä on helppo pilata ja pienen vaivan avulla myös helpohko saada optimitilaansa. Toisin kuin ihmiset, hevoset eivät pidä suurista ja radikaaleista muutoksistaan ruuassaan, ne eivät samalla tavalla kyllästy jokapäiväiseen saman laadun mussuttamiseen. Niiden elimistö ei ole tottunut käsittelemään radikaaleja muutoksia ja suuria määriä sokereita tms. Hyvä, perusruokinta on helppo saada ja jokainen ilman suurenpaa perehtymistä pystyy sen hevoselleen takaamaan, tosin mun perfektionistin luonne herää tässä kohtaa.

Pyrin ideaalitilanteeseen, missä hevonen saa kaiken tarpeellisen, ei yhtään liian vähän, eikä yhtään liikaa. Rade kuuluu valitettavasti "syö kunnes räjähdät" -kategoriaan ja ahmaisee iltaheinänsäkin vajaassa tunnissa. Siihen ongelmaan tosin heinäverkko oli paras ratkaisu, nyt on ponilla tekemistä ruokansa saamiseksi, eikä ylenpalttinen ahmiminen onnistukkaan. Julia - Rade 1-0. Kuitenkin Rade on suhteellisen hyvä rehunkäyttäjä, mikä helpottaa annosten laskemista. Monista tuntuu että syötän vähän, kuitenkin laskemalla tulee todistettua hevoseni saavan kaiken tarpeellisen. Älä ikinä syötä mitään, ellet tiedä miksi juuri sitä ja miksi juuri sen verran. Sen avulla minimoidaan yleiseksi tullut liika- sekä päällekkäissyöttö.

Uskon mahdollisimman yksinkertaiseen, sekä korsirehupainotteiseen ruokintaan. Heinä on hevosen perusravintoa, täysrehuna annamme vain sen, mitä perus heinä-annoksesta jää vajetta. Ja älkää nyt ymmärtäkö minua väärin, en analysoi joka heinäkortta erikseen, pidä tallinpihalla saarnoja ruokinnan tärkeydestä ja pakota ihmisiä liittymään ruokinnan laskemis -kerhoon. Olen vain tarkka.

Tällä hetkellä mulla on niin hyvä tilanne, että pitkän tutkinnan ja erilaisiin rehuihin tutustumisen jälkeen olen löytänyt juuri Radelle sopivan ruokinnan. Sen karva kiiltää, se on energinen, kerää massaa juuri oikealla tavalla (ilman lihomista), se on joka suuntaan hyvinvoivan hevosen näköinen ja oloinen. Kuitenkaan ruokinta ei ole ainoa asia talliympäristössä ja hevosen hoidossa mihin vaikutamme. Valitettavaa on se, että jokainen päätöksemme, lähtien tarhailukavereista, tallipaikasta, satulasta, itsestämme, mistä vaan, on osana hevosemme hyvinvointia ja viihtymistä.

Itse kannatan yksinkertaisuutta, rauhallisuutta, täsmällisyyttä, pitkiä ulkoiluaikoja, luotettavuutta ja hevosten rakastamia rutiineja. Mitkä ovat omat valttisi hevosesi hyvinvoinnin suhteen? Mitä syötät ja miksi? Mistä tiedät onko hevosesi onnellinen?

Mun piti etsiä tähän jotain hienoja kuvia, mutta en jotenkin löytänyt tähän mitään sopivaa.

2 kommenttia:

  1. MUAHAHAA, haastoin sut! http://esteistunnassa.blogspot.com/2011/11/131-millainen-hevosenomistaja-olen.html

    VastaaPoista